Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A késő tavasz jellegzetes tájképéhez hozzátartoznak hófehér,
tenyérnyi, illatozó virágai.
Nagyanyáink kedvencét szerencsére újra felfedeztük magunknak:
a bodzából igazán frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk,
telis- tele vitaminokkal.
Gyönyörű, illatos, ehetjük és ihatjuk is!
A bodza (Sambucus)
a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség.
Hazánkban mindenfelé elterjedt,
de főleg cserjések, lomberdők területén él.
Szerte az országban sok névvel illetik:
a bocfa és a csete elnevezés is a bodzát takarja.
A bodzafa könnyen megmunkálható, de nem igazán használják,
és régen is csak speciális tárgyakat készítettek belőle.
Ennek legfőbb oka az, hogy az ágak belsejében puha,
szivacsszerű bodzabél húzódik.
Ezt eltávolítva üreges botot kapunk,
ami viszont kiváló alap például a bodzasíp
vagy -furulya elkészítéséhez.
A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat,
és finom illóolajat, míg a bogyó gyümölcssavakat,
C- és A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat tartalmaz.
A bodza virágjából főzött tea,
a bodza héja és friss bimbója is elterjedt népi gyógyszer:
a gyógyászatban felhasználható része
a növény virágzata és a bogyója.
Virágzatát májusban-júniusban,
érett bogyóit az augusztusban-szeptemberben gyűjtik be.
A legnépszerűbb talán a virágból készülő bodzaszörp.
Isteni aromája és illata van,
a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható,
de desszerteket, például tiramisut
vagy muffint is megbolondíthatunk vele.
A bodzateát meghűléses megbetegedések esetén
izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.
Hurut ellen fogyassz a virágából készített teát:
csészénként 2 teáskanálnyit önts le forrásban lévő vízzel,
majd 5 perc múlva szűrd le.
A Dunántúlon a gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből
lekvárt, azaz csetét főznek.
A savanyú lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó hatású.
A bodza leveléből készült tea gyógyír a reumás bántalmakra,
de lázcsillapításra is ajánlott.
A 19. században pedig még gyakori étel volt
a tojással kirántott bodzavirág, a bodzafánk.
Habár a növényt előszeretettel használják,
az Őrségben mégis tartanak tőle:
úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni,
mert akkor belecsap a villám - a bodza az ördög fája...
A bodzaszörp a tavasz legjobb itala!
Érdekes…
- ha a virágot borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz
- Európa egyes országában a tésztába mártott és forró olajban kisütött bodzavirág különleges csemege
- házilag pezsgőszerű ital készíthető belőle
- bogyójából bort és pálinkát is készítenek
Bodzás üdítőital
Hozzávalók 10 liter vízhez:
3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág
1 kg cukor
1 citrom
1,5 evőkanál citromsav
Elkészítés: A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük,
felengedjük 10 liter hideg vízzel. 3-4 napig állni hagyjuk, naponta
egyszer keverjük. 4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba
öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz.
Készül a bodzaszörp
Bodzavirág bundában
Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj
Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk,
lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű
palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat
először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró
olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral
megszórva melegen tálaljuk.
Szép Ilonka bodzafánkja
Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág
A sütéshez: olaj
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított
tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a
tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett
virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű
fánkszaggatóval kisszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát
aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és
azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.
Korchus-felfújt
Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal
habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt
fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett
bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral
meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített
sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük. Fél óra elteltével
ráöntjük a bort is. A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és
bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!