Hangulat: BODZA: AZ ILLATOS

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 100 fő
  • Képek - 127 db
  • Videók - 146 db
  • Blogbejegyzések - 68 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 100 fő
  • Képek - 127 db
  • Videók - 146 db
  • Blogbejegyzések - 68 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 100 fő
  • Képek - 127 db
  • Videók - 146 db
  • Blogbejegyzések - 68 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 100 fő
  • Képek - 127 db
  • Videók - 146 db
  • Blogbejegyzések - 68 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A késő tavasz jellegzetes tájképéhez hozzátartoznak hófehér,
tenyérnyi, illatozó virágai.
Nagyanyáink kedvencét szerencsére újra felfedeztük magunknak:
a bodzából igazán frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk,
telis- tele vitaminokkal.

network.hu





Gyönyörű, illatos, ehetjük és ihatjuk is!


A bodza (Sambucus)
a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség.
Hazánkban mindenfelé elterjedt,
de főleg cserjések, lomberdők területén él.
Szerte az országban sok névvel illetik:
a bocfa és a csete elnevezés is a bodzát takarja.


A bodzafa könnyen megmunkálható, de nem igazán használják,

és régen is csak speciális tárgyakat készítettek belőle.

Ennek legfőbb oka az, hogy az ágak belsejében puha,

szivacsszerű bodzabél húzódik.

Ezt eltávolítva üreges botot kapunk,

ami viszont kiváló alap például a bodzasíp

vagy -furulya elkészítéséhez.


A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat,
és finom illóolajat, míg a bogyó gyümölcssavakat,
C- és A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat tartalmaz.

A bodza virágjából főzött tea,

a bodza héja és friss bimbója is elterjedt népi gyógyszer:

a gyógyászatban felhasználható része

a növény virágzata és a bogyója.

Virágzatát májusban-júniusban,

érett bogyóit az augusztusban-szeptemberben gyűjtik be.



A legnépszerűbb talán a virágból készülő bodzaszörp.

Isteni aromája és illata van,

a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható,

de desszerteket, például tiramisut

vagy muffint is megbolondíthatunk vele.



A bodzateát meghűléses megbetegedések esetén

izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.

Hurut ellen fogyassz a virágából készített teát:

csészénként 2 teáskanálnyit önts le forrásban lévő vízzel,

majd 5 perc múlva szűrd le.

A Dunántúlon a gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből

lekvárt, azaz csetét főznek.

A savanyú lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó hatású.

A bodza leveléből készült tea gyógyír a reumás bántalmakra,

de lázcsillapításra is ajánlott.

A 19. században pedig még gyakori étel volt

a tojással kirántott bodzavirág, a bodzafánk.

Habár a növényt előszeretettel használják,

az Őrségben mégis tartanak tőle:

úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni,

mert akkor belecsap a villám - a bodza az ördög fája...

network.hu


A bodzaszörp a tavasz legjobb itala!

Érdekes…

- ha a virágot borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz

- Európa egyes országában a tésztába mártott és forró olajban kisütött bodzavirág különleges csemege

- házilag pezsgőszerű ital készíthető belőle

- bogyójából bort és pálinkát is készítenek
Bodzás üdítőital

Hozzávalók 10 liter vízhez:
3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág
1 kg cukor
1 citrom
1,5 evőkanál citromsav

Elkészítés: A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük, felengedjük 10 liter hideg vízzel. 3-4 napig állni hagyjuk, naponta egyszer keverjük. 4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz.

network.hu



Készül a bodzaszörp

Bodzavirág bundában

Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj

Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.

Szép Ilonka bodzafánkja

Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág
A sütéshez: olaj

Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kisszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Korchus-felfújt

Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is. A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm szépen ezt a hasznos és szép blogot érdemes elolvasni szeretettel:)

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu