Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYVIRÁGTÓL LOMBHULLÁSIG KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az érett, jól sült sütőtök a legfinomabb őszi-téli csemegék egyike,
ráadásul minden ízében egészséges táplálék kicsiknek, nagyoknak
egyaránt.
Nézzük meg, hogy mit tud az egyik legszebb színű őszi zöldségünk
A tök (Cucurbita) a tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége.
A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is, ugyanis igénytelensége miatt remekül megél akár a kukoricásokban is. A meleg vidékek növénye, sok napsütést igényel. A növény nagyon érzékeny a hőingadozásra. Nem túl vízigényes, akár öntözés nélkül is termeszthető, néha a természetes csapadékmennyiség is elegendő.
Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök.
Nevezik bécstöknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is, Romániában pedig doblec, Erdélyben pedig sütőtök.
Miért annyira egészséges a sütőtök?
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamintartalma is felülmúlja a többi tökfajtát.
Fehérje-, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző,
A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban.
A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.
Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Tippek, tanácsok
Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma több-kevesebb részben elcukrosodott. Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.
A piacon az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.
Kiskerttulajdonosok egy-két fészek sütőtök ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget. Erre a célra jól használható például a komposzthalom: az érett komposztba ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése is megfelelőbb lesz.
Ajánlott recept:
Sütőtökös palacsinta
A sütőtökös kisült palacsinták puhák, illatosak és olyan az ízük, mint a legfinomabb mézeskalácsnak.
Hozzávalók:
-10 dkg liszt
-2 tojás
-15 dkg sült tök (tisztított súly, egy kisebb sütőtök fele)
-5 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű természetes édesítő)
-2 dl tej
-½ teáskanál őrölt fahéj
-½ kávéskanál őrölt gyömbér
-½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
– olaj a sütéshez
– fahéjas porcukor a tetejér
Elkészítés:
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!